yuyu 2012.05.03. 20:07

A birtoklás eredete

Egy nem igazán híres írónak volt egy regénye, amelyben elmesélte, hogyan változott egy róka gyönyörű nővé. A regény dramaturgiai fonala végigköveti hogyan kezd az állati lélek az emberi testben szépen lassan emberivé válni, melynek csúcspontja, amikor egyszer csak a tükörbe nézve a róka felismeri saját magát - merthogytudniillik az éntudat jelenti a legnagyobb szakadékot ember és állat között. A nem túl híres regényben ekkor a rókát olyan kétségbeejtő magány ragadja el - hiszen rájön, hogy van ő és van a világ teljesen különállóan tőle - hogy megöli magát. Pedig lett volna megoldás. 

Ha világnak nem vagyok én a része, legyen a világnak minél nagyobb része az enyém.

Ismeret, karrier, gazdagság, szerelem! Mindannyian kisgömbőcökké válunk a nagy magányban.

Minden lemondás egy kis halál - mondta Babits. Ő legalább híres. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pontafalon.blog.hu/api/trackback/id/tr94487051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bráder 2012.05.30. 13:32:23

"rájön, hogy van ő és van a világ teljesen különállóan tőle"

en vagy Carl Sagan-t ajanlottam volna a rokanak:
www.youtube.com/watch?v=Xaj407ofjNE

vagy bemutattam volna egy csimpanznak/bonobonak allitolag azok is jol szerepelnek a tukor teszten:en.wikipedia.org/wiki/Mirror_test
süti beállítások módosítása